Blog

Ik kreeg naar aanleiding van het feit dat iemand een (virtual) assistant zocht,  voor de tweede keer in korte tijd het verzoek een soort videopitch te maken. Ik heb een website, linkedinprofiel, CV en referenties van tevreden klanten die naar mijn mening potentiële klanten een goede eerste indruk van mij zouden moeten geven. Waarom voelde ik innerlijke weerstand om dan ook nog over te gaan op videopitchen? Misschien een kwestie van wennen, me niet aanstellen..? Ik heb het voorgelegd aan een aantal gewaardeerde concullega’s wat een discussie op gang bracht die twee dagen duurde. Oei, ik ben dus niet de enige die weerstand voelt.

Naar aanleiding van deze discussie is spontaan deze blog ontstaan die ik graag met jullie deel.

Is videopitchen voor Virtual & Personal Assistants? Doe jij mee aan deze nieuwe trend?

 

real-virtual-personal-assistants-dont-pitch-for-work

Het lijkt wel of er een trend begint te ontstaan waarbij we als VA of PA gevraagd worden om onszelf voor te stellen in de vorm van een video om op deze manier mee te (kunnen) dingen naar een opdracht.

Is videopitchen het nieuwe solliciteren voor virtual & personal assistants? We legden deze vragen voor aan collega VA’s en PA’s. Daar hebben zij dus een duidelijke mening over! Een aantal reacties:

“Ik vind het persoonlijk te verschrikkelijk voor woorden en doe er niet aan mee. Het doet mij eerder denken aan een soort uitverkiezing of spel: Wie wordt de nieuwe VA van huppeldepup?

Stel jezelf voor; presenteer jezelf op een ludieke wijze, en misschien, heeeeel misschien, aan jou de eer om mij van dienst te zijn. Hmmm … Als ik een loodgieter of een boekhouder nodig heb, dan ga ik ze toch ook niet vragen om een videopresentatie of een voorstel te doen voor mijn agendabeheer?”

“Wat is er mis met het aloude gesprek onder het genot van een kopje koffie? Of minstens een Skype-gesprek. Persoonlijk denk ik dat interactie de beste graadmeter is voor een goede samenwerking.”

“Dat je in de creatieve sector origineel moet zijn begrijp ik heel goed. En dat je creativiteit verwacht van wie voor je werkt ook. Maar je huurt een VA in om zaken te stroomlijnen, te organiseren en te structureren. Wij worden ingehuurd voor orde in de chaos. Niet om ontzettend origineel, grappig, creatief of spitsvondig te zijn.”

“Ik heb heus wel een pitch, maar die presenteer ik liever live. Daarnaast heb ik referenties, die voor de functie van VA zwaarder zouden moeten wegen dan ons voorkomen op het scherm, waarbij spontaniteit ver te zoeken is.”

Virtual Assistants: to pitch or not to pitch?

Steeds vaker wordt er gevraagd om een video te maken van een minuut of drie met daarin wie wij zijn, wat wij doen en waarom we die opdracht graag willen. Om die vervolgens te delen op social media al dan niet met een hashtag. Opvallend genoeg komt dit verzoek vaak van mensen die zelf ontzettend creatief zijn en daar hun werk van hebben gemaakt.
Maar waar huur je een VA of PA voor in? Toch niet om net zó creatief te zijn? Een VA of PA is je back up achter de schermen niet op het scherm! Van een VA of PA mag je verwachten dat deze in staat is om mee te gaan in de gedachtegang van de al dan niet creatieve opdrachtgever. En om deze gedachten vervolgens om te zetten naar concrete acties. Dat vraagt om flexibiliteit, inventiviteit en creatief inzicht. Gaat het niet een brug te ver als je van VA’s en PA’s ook verwacht dat ze in staat zijn om complete filmpjes in elkaar te zetten om een opdracht te krijgen?

Echter, misschien worden we wel uitgedaagd om wat minder virtueel te zijn. Meer zichtbaar. En zijn het onze opdrachtgevers, jij dus, die nu verlangen om buiten onze virtuele comfortzone te stappen.
Het is natuurlijk als potentiele opdrachtgever een mooie manier om de tools in te zetten waar je dagelijks mee werkt en waar jij wilt dat je (toekomstige) VA bij gaat ondersteunen.
Maar misschien zijn we er gewoon nog niet helemaal aan toe, deze nieuwe vorm van het generen van opdrachten. Voor VA’s en PA’s blijft het belangrijk om een klik te maken met diegene waar je mee gaat samenwerken. Wij worden zo ontzettend onderdeel van jouw bedrijf dat die klik er moet zijn. De vraag blijft nu: to pitch or not to pitch?!
Ben jij op zoek naar een serieuze back up voor jouw bedrijf? Een VA of PA die jou gaat ondersteunen om je bedrijf te laten groeien? Don’t pitch, just call!!

Dit blog is tot stand gekomen in een co-writing van:
Judith Hompe – www.lavievirtueel.nl, Wendy Edens – www.thesimplelifecompany.nl, Danielle Molenaar (tevens ontwerp van bovenstaande image) – www.virtual-efficiency.nl, Marjolein van der Linden – www.marjoleininschakelen.nl

 

 

Waarom een planning goed is voor je nachtrust

‘Mam, als ik jarig ben dan wil ik een slaapfeestje hoor! Is goed hoor’, brom ik terug. Het is maart en Tom is in oktober pas jarig. We zien het tegen die tijd wel denk ik bij mezelf terwijl ik verder ga met waar ik mee bezig was. En nu is het september en is hij al bijna jarig. Nu moet ik toch eens gaan bedenken wat voor kadootjes ik hem wil geven, wanneer vieren we het voor de familie, trakteren op school. Ik kan toch nog wel het huis versieren ook al wordt hij 11? Oh slingers moet ik nog gaan kopen. Binnenkort toch eens starten met een boodschappenlijst en oh ja er was ook nog een wens voor een slaapfeestje met zijn vrienden en vriendinnen. Wat is dat toch altijd veel werk zo’n verjaardag en waarom moet het nou allemaal op het laatste moment geregeld worden?

Ai, ik vertel altijd dat je met een goeie planning heel veel dingen niet op het laatste moment aan hoeft laten te komen en wat doe ik nu zelf? Nou ja onder het mom nooit te oud om te leren ga ik nu slingers en kadootjes kopen. Kan ik alvast iets van mijn lijstje afvinken.

  • Werk vanaf de deadline terug naar nu. Welke stappen moeten wanneer gedaan zijn om bijv per 1 december een project op te kunnen leveren? Kijk naar wat je al eerder kunt doen en welke dingen echt op het laatste moment moeten gebeuren. Zo voorkom je nachtenlang doorhalen om op tijd op te kunnen leveren.

 

Voor meer rust en ruimte, stop met alles zelf te doen.

Tevreden kijk ik in de spiegel. Leuke nieuwe outfit heb ik aan. Nog even mijn lippen stiften en mijn ‘look’ is helemaal af. ‘Mama, heb je nieuwe kleren aan, vraagt Tom. Ja, zeg ik vind je het mooi? Nou, het is niet echt dat ik denk dat is je stijl meid! Ik staar Tom perplex aan. Hoe komt ie erbij? Niet mijn stijl? En dan dat ‘meid’. Zo anders is het niet …..toch? Ik draag wel veel meer kleur dan dat hij voorheen van mij gewend was maar verder valt het wel mee. ‘Tja Tom’ zeg ik nuffig; ‘de laatste tijd is ons hele leven een beetje veranderd. Ik vind nieuwe en kleurige kleding daar wel bij horen. En als je dingen anders wilt doen dan doe je soms dingen die mensen niet van je verwachten.’ Tom kijkt me even zwijgend aan en haalt zijn schouders op ‘OK!’

Een paar dagen later; ‘ik vind die nieuwe kleren je toch wel leuk staan hoor mama!’

  • Grappig dat een kleine verandering al zo’n groot effect kan hebben. Ook in mijn werk merk ik vaak hoe blij verrast klanten zijn als ze mij inhuren. Het hoeft niet gelijk groot en veel. Een paar uur per maand geeft al zoveel meer rust en ruimte in hun hoofd.

 

 

Niet storen graag: ik ben voor jou aan het werk.

Eindelijk is het zover! Tom zit in de BOVENBOUW. Ik schrijf het met grote letters want als ik Tom moet geloven dan is het ‘hoogst haalbare’ de Bovenbouw. Hij is net begonnen in groep 7 en in de verte gloort de Middelbare school. Ik hoor jullie al denken ‘dat duurt nog 2 jaar’ maar wij kijken nou eenmaal graag vooruit. Maar in de bovenbouw begint ook het loslaten al. Oei, daar had ik even niet op gerekend. Ik dacht dat ik daar nog twee jaar voor had. Mocht ik me vorig jaar nog op school vertonen en oké vooruit dan ook nog weleens bij de klas op hem wachten, nu kom ik hooguit tot de parkeerplaats. ‘Want mama het is echt niet stoer hoor als je door je moeder naar school gebracht wordt.’ Dus deze moeder wacht tegenwoordig braaf in de auto of zit handenwringend voor het raam te kijken of hij zonder kleerscheuren met de fiets thuiskomt om vervolgens quasi nonchalant te vragen; ‘En? Ging het goed op de fiets? Ja, tuuuuurlijk mama. Dat kan ik heus wel hoor. ‘

  • Ik heb klanten die het in het begin moeilijk vonden om werk aan mij over te dragen. Zouden die dat ook hebben vraag ik me af. Dat ze met een lichte knoop in hun maag mij een klus laten doen en dan vervolgens nonchalant vragen; ‘Goh, kom je eruit? Tuuuurlijk, dat kan ik heus wel hoor.’