Kan een virtual assistant maatwerk leveren?

Een dienst is veel minder tastbaar dan een product. Een product kun je zien, weet je hoeveel erin zit en wat het kost. Zo klaar als een klontje en zo duidelijk als wat. Bij een dienst is dat natuurlijk anders. Het is mensenwerk. De ene persoon gaat iets voor de andere persoon doen en daar komen hele andere dingen bij kijken.

Toch krijg ik vaak de indruk dat, als het gaat om werk uitbesteden, het niet gezien wordt als een dienst maar als een product. Met het boodschappenlijstje in de hand wordt online een virtuele assistent gezocht bij wie een takenlijstje neergelegd kan worden. Maar dan stuit een ondernemer vaak op een probleem. Op praktisch geen enkele website van een virtual assistant staan precies die werkzaamheden genoemd waar je als ondernemer naar op zoek bent! En dus? Wordt er verder gezocht of men besteedt niet meer uit onder het mom van ‘zie je wel dat het niet mogelijk is om werk uit te besteden. Ik kan het veel beter zelf (blijven) doen!’

Herken je dit? Denk je weleens dat je nooit een virtuele assistent kunt vinden die bij je past?

Benader het eens vanuit een hele andere invalshoek. Veel virtuele assistenten hebben één of meerdere specialismen. Zoek je iemand aan wie je financieel administratief werk uit kunt besteden dan kun je beter niet een virtual assistant benaderen die voornamelijk marketing ondersteunende werkzaamheden verricht. Als je die schifting gemaakt hebt en je hebt een geschikte virtual assistant op het oog, benader haar dan eens met je ‘boodschappenlijstje’. Geef gewoon aan welke werkzaamheden je uit wilt besteden en wat je budget per week, maand, uur is en vraag haar dan welke mogelijkheden ze voor je heeft.

Wat je ook kunt doen is het omdraaien. Geef aan welke werkzaamheden je uit wilt besteden en vraag naar een tijds- en prijsindicatie. Wedden dat er veel meer mogelijk is dan dat je in eerste instantie gedacht had? En als je niet de gewenste flexibiliteit kunt krijgen die je wilt of nodig hebt, bedank haar dan vriendelijk voor de moeite en zoek gewoon verder. Werk uitbesteden draait om vertrouwen dus het is niet gek dat je wilt dat het goed voelt en dat het bij je past.

Zelf heb ik op mijn eigen pagina met diensten en tarieven een opsomming gemaakt van de standaardwerkzaamheden die ik verricht en daarbij heb ik standaardtarieven opgenomen. Maar ik kan natuurlijk veel meer en er is ook veel meer mogelijk.

Haak dus niet gelijk definitief af maar neem even de moeite om naar verdere mogelijkheden te informeren. Je zult er geen spijt van krijgen.

 

 

 

Share Button

Over lucienne

virtual assistant en sparringspartner voor drukbezette ZZP-ers. Weet je niet wat je precies door een VA kunt laten doen? Samen komen we daar wel achter. Ik heb een handig GRATIS hulpmiddel ontwikkeld. Mail info@opafstanddebeste.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *