De laatste loodjes wegen het zwaarst

Deze week krijg ik de sleutel van mijn eigen huis. Nu begint het g r o t e plannen. Want er moet niet alleen geklust worden maar ook gewoon gewerkt, spullen ingekocht worden, spullen uitgezocht en ingepakt worden en niet te vergeten zal er voor zoon Tom ook het een en ander gedaan en geregeld moeten worden.

Ik geef je graag wat tips over hoe je grote ‘projecten’ kunt plannen. Nu gaat het in dit voorbeeld om mijn eigen verhuizing maar ik denk dat je dit ook op andere situaties/projecten kunt toepassen.

Werk van achteren naar voren

Ik heb als eerste mijn verhuisdatum gepland. Deze datum is de dag waarop ik met alle spullen over wil en ik ook voor het eerst in mijn eigen huis wil gaan slapen. Een datum kan ook de datum van een deadline zijn waarop een offerte ingediend moet zijn of de opleverdatum van een project etc. Ik weet nu dus precies hoeveel dagen vanaf nu ik nog de tijd heb voordat alles klaar moet zijn.

Voorbereiden

Over een paar dagen krijg ik de sleutel en dan pas kan ik precies zien wat er aan gedaan moet worden qua behangen, schilderwerk etc. Dat betekent niet dat ik nog niets gedaan heb. Ik heb al kasten opgeruimd, spullen die ik nu niet direct nodig heb al ingepakt, witgoed en een vloer uitgezocht, lijstjes gemaakt van de eerste dingen die ik straks nodig heb, familie/vrienden opgetrommeld of ze willen komen helpen etc. Alles wat ik nu al kan doen scheelt me weer tijd als over een paar dagen de grote drukte losbarst. Want na een dag lang klussen heb ik echt geen zin meer om ’s avonds de zolder op te ruimen.

Heb je een groot aankomend zakelijk project of deadline? Kijk wat je al aan voorbereidingen kunt doen zodat je later in het project sneller kunt werken of eerder klaar bent.

Plannen

Het klinkt misschien raar voor iemand die vnl. alles online doet maar ik heb mijn agenda voor de komende weken uitgeprint. Deze print neem ik overal mee naartoe. Superhandig want alles staat erop van wanneer ik werk, de bijzonderheden van Tom en ook wanneer er bedrijven dingen komen meten, afleveren en installeren. Als zelfstandige is de verleiding groot om alle dagen te gaan klussen maar er moet ook gewoon gewerkt worden. Ik plan mijn werkdagen dus ook in en daar hou ik me aan. Omdat ik al veel dingen voorbereid heb, heb ik daar ook de rust voor.

Plan, in de weken voorafgaand aan de deadline, dagdelen vrij in je agenda zodat je ook tijd hebt om naar die deadline toe te werken. Je agenda volproppen met allerlei afspraken kan maar betekent dat het nachtwerk wordt om je deadline te halen.

Niet overdrijven

Ik heb zelf altijd de neiging om te veel te willen in een te korte tijd. Wees realistisch! Welke dingen moeten echt en welke zaken kunnen wachten?

Zorg goed voor jezelf

Elke dag naar de frietkraam is niet bevorderlijk voor de energie. Ik kook elke avond een lekkere warme maaltijd met groente of een salade. Ik ben geen avondmens dus tot laat in de avond klussen is niks voor mij. Dus als het niet nodig is, dan kruip ik elke avond op tijd in mijn bed zodat ik er de volgende dag weer vol tegenaan kan.

Als je slecht eet, geen rust neemt en maar doordendert dan is dat niet bevorderlijk voor je welzijn en voor je omgeving. Om zo’n drukke periode vol te houden moet je gewoon goed voor jezelf zorgen en af en toe op de rem trappen.

Hou de humor erin!

Als je al 3 uur lang met je knieën op de betonnen vloer de plinten aan het schuren bent dan komt er vanzelf een moment dat je het echt zo spuug- en spuugzat bent. Dat is in onze familie altijd het moment dat we dingen naar elkaar roepen; ‘Ben jij ook zo aan het genieten? Joh, ik zou niet anders meer willen.’ Of ‘je weet wat je oma zaliger altijd zei; genieten, genieten, genieten.’ Aargh!

Maar, en dat zeg ik in deze periode ook tegen mezelf, het komt goed. De hectiek duurt niet eeuwig!

Share Button

Over lucienne

virtual assistant en sparringspartner voor drukbezette ZZP-ers. Weet je niet wat je precies door een VA kunt laten doen? Samen komen we daar wel achter. Ik heb een handig GRATIS hulpmiddel ontwikkeld. Mail info@opafstanddebeste.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *